Ο καιρός στη Σκιάθο

Καιρός
'Skiathos island, Greece' - Σκιαθος
'Skiathos island, Greece' PhotoStock10 / Shutterstock

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη Σκιάθο για διακοπές, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την περίοδο που θα βρεθείτε στο νησί μιας και είναι εξίσου όμορφο όλο τον χρόνο.

Ενδεχομένως να θεωρείτε ότι όλα τα νησιά έχουν το υγρό και ξηρό κλίμα των Κυκλάδων. Η Σκιάθος όμως έρχεται να σας αποδείξει ότι απλώς έχετε άδικο.

Η Σκιάθος βρίσκεται στο ΒΔ Αιγαίο, πολύ κοντά στο Πήλιο και το κλίμα της επηρεάζεται ιδιαίτερα από τους ορεινούς όγκους της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η θερμοκρασία είναι γύρω στους 30 βαθμούς την ημέρα ενώ συχνά φτάνει και τους 37 κατά την πιο ζεστή περίοδο του καλοκαιριού από τα μέσα του Ιουλίου μέχρι τα μέσα του Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση όμως το νησί είναι γεμάτο με δέντρα που κάνουν ανεκτή αυτή τη ζέστη ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το δροσερό αεράκι δεν θα σας κάνει να δυσανασχετήσετε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τη νύχτα μπορεί να χρειαστείτε μια ζακέτα μιας και δροσίζει αρκετά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του καλοκαιριού είναι τα μελτέμια που είναι τυπικοί άνεμοι του Αιγαίου τους οποίους δεν πρέπει να αγνοήσετε αν αποφασίσετε να ανεβείτε σε βάρκες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αν πάλι επιδίδεστε με τις ώρες στην ηλιοθεραπεία και σκοπεύετε να αποκτήσετε μεσογειακό μαύρισμα, τότε η Σκιάθος είναι ο προορισμός σας.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το νησί την άνοιξη, τότε ετοιμαστείτε να χορτάσει η ματιά σας χρώματα λουλουδιών και να μυρίσετε την άνοιξη στους αγρούς. Η άνοιξη εδώ θα σας αλλάξει το στερεότυπο των άγονων ελληνικών νησιών. Ο καιρός είναι εξίσου καλός όπως το καλοκαίρι με τη μέση θερμοκρασία στους 17-20°C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και η θερμοκρασία βοηθάει να απολαύσετε τον ήλιο δίχως να καείτε, το νερό δεν θα σας κάνει τη χάρη μιας και παραμένει αρκετά κρύο για να βουτήξετε. Η ιδανική περίοδος για τις βουτιές σας εξάλλου παραμένει έως τις αρχές του φθινοπώρου μιας και από τον Οκτώβριο, ο καιρός χαλάει και υπάρχει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας που κυμαίνεται από τους 17-20°C. Όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο, το νερό γίνεται όλο και πιο κρύο και η θάλασσα μη προσβάσιμη για βουτιές.

Οι βροχοπτώσεις στο νησί δεν είναι απίθανες ακόμη και αν βρίσκεται εδώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά κανόνα όμως δεν διαρκούν όμως πολύ και ο ήλιος ξεπροβάλλει μετά από λίγο. Πιο συχνές είναι από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο ενώ πραγματικά μεγάλες σε διάρκεια βροχοπτώσεις θα συναντήσετε μετά τον Οκτώβριο που διαρκούν πολύ καθ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο χειμώνας στο νησί είναι τελείως διαφορετική εμπειρία. Είναι αρκετά πιο ήσυχος το κλίμα ήπιο κα με δυνατούς ανέμους που χτυπούν το νησί. Κατά καιρούς, παρατηρείται ελαφρά χιονόπτωση, κυρίως σε μήνες όπως ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος που κάνουν το γύρω τοπίο ακόμη πιο γραφικό.