Αξιοθέατα στη Σκιάθο

Αξιοθέατα
'Monastery Church on the island of Skiathos.' - Σκιαθος
'Monastery Church on the island of Skiathos.' george green / Shutterstock

Η χώρα μας είναι γνωστή για την πλούσια κουλτούρα της και τα πολιτιστικά της στοιχεία που κυριαρχούν ακόμα και σε ένα μικρό νησί όπως η Σκιάθος. Τα σημεία που αξίζουν την επίσκεψή σας μπορούν να χωριστούν σε πολιτιστικά αλλά και φυσικά αξιοθέατα που εκφράζουν τον μοναδικό χαρακτήρα του νησιού, συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με την κουλτούρα.

Τα κύρια πολιτιστικά αξιοθέατα του νησιού είναι οι εκκλησίες του, τα μοναστήρια και άλλα μνημεία κυρίως της Βυζαντινής περιόδου αλλά και της Βενετσιάνικης εποχής. Τα περισσότερα εντοπίζονται στην πόλη της Σκιάθου ή στα περίχωρα. Σε κάθε περίπτωση όμως στη Σκιάθο αξίζει να δείτε το κάστρο, αλλά και το Μπούρτζι, την παλιά μεσαιωνική πόλη αλλά και το σπίτι του Παπαδιαμάντη.

Monastery Church on the island of Skiathos.
'Monastery Church on the island of Skiathos.' - george green / Shutterstock

Το Κάστρο

Το σημείο που είναι χτισμένο το κάστρο, κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Χτίστηκε την εποχή που η Σκιάθος χτυπήθηκε από πειρατές και οι κάτοικοι με κάθε τρόπο προσπάθησαν να σώσουν την περιουσία τους και τους εαυτούς τους. Αν και η ζωή μέσα στο κάστρο υπήρξε δύσκολη, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισε τους κατοίκους από το να συνεχίσουν τη ζωή τους και τις παραδόσεις τους. Έχτισαν εκκλησίες, μοναστήρια ακόμη και ένα τζαμί, απομεινάρια των οποίων θα μπορείτε να εντοπίσετε όταν επισκεφθείτε για πρώτη φορά το νησί.

The old castle of Skiathos island in Greece
'The old castle of Skiathos island in Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Το Μπούρτζι

Θα το βρείτε σε μια μικρή χερσόνησο που χωρίζει το νησί σε ανατολικό και δυτικό τμήμα του ενώ χτίστηκε από δυο αδέρφια Βενετών που ήταν ευεργέτες του νησιού και στο παρελθόν λειτούργησε και ως δημοτικό σχολείο. Στις μέρες μας είναι χώρος τέχνης με ένα παραπλήσιο ανοιχτό θέατρο.

Το σπίτι του Παπαδιαμάντη

Πρόκειται για το σπίτι του Έλληνα συγγραφέα, όπου μεγάλωσε και πέθανε. Ο Παπαδιαμάντης υπήρξε μια σεβάσμια δημόσια φιγούρα του νησιού που προσέφερε σημαντικά στην τοπική κουλτούρα μέσα από τα διηγήματα του, αν και ο ίδιος έζησε μια ταπεινή ζωή. Το σπίτι στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο και αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε καθώς το οίκημα είναι ένα μνημείο από μόνο του και χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού.

Traditional streets and houses at Skiathos island in Greece. Specific house used to belong to Papadiamantis famous Greek writer.
'Traditional streets and houses at Skiathos island in Greece. Specific house used to belong to Papadiamantis famous Greek writer.' - Panos Karas / Shutterstock

Η παλιά Μεσαιωνική Πόλη

Αν επιθυμείτε να περάσετε ένα απόγευμα περπατώντας στο νησί, τότε καλό θα ήταν να το κάνετε στην παλιά πόλη με τα στενά πέτρινα σοκάκια της. Θα βρεθείτε μπροστά στη θέα εναπομεινάντων παραδοσιακών επαύλεων, με την τυπική τους αρχιτεκτονική που είναι ένας συνδυασμός νησιώτικης αρχιτεκτονικής με στοιχεία από την αρχιτεκτονική των χωριών του Πηλίου.

the old part of town in island Skiathos in Greece
'the old part of town in island Skiathos in Greece' - imagIN.gr photography / Shutterstock

Μοναστήρια

Αν θέλετε στις διακοπές σας να έχετε μια θρησκευτική εμπειρία, τότε μη διστάσετε να βρεθείτε στα μοναστήρια του νησιού. Στενά συνδεδεμένα με την ιστορία της Σκιάθου, τη λαϊκή πίστη και τις γιορτές των ντόπιων.

Μοναστήρι της Αναλήψεως της Παρθένου Μαρίας- Ευαγγελίστρια

Βρίσκεται στη βορειότερη πλευρά του νησιού στην πλευρά του Αγαλιαννού. Πρόκειται για ένα ενεργό μοναστήρι που περιλαμβάνει ένα μουσείο με μουσικά όργανα.

Panagia Evangelistria monastery at Skiathos island in Greece
'Panagia Evangelistria monastery at Skiathos island in Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Παναγία Κουνίστρα

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Ο μύθος θέλει ένα μοναχό να βρήκε την εικόνα της Παναγίας κρεμασμένη σε ένα δέντρο και από τη θέση αυτή να δόθηκε το όνομα "Κουνίστρα" στο μοναστήρι. Μην αμελήσετε την αμφίεση σας πριν μπείτε στα μοναστήρια, καθώς ένα διακριτικό ένδυμα είναι απαραίτητο. Αυτό μεταφράζεται σε μακριές φούστες για τις γυναίκες και μακριά παντελόνια για τους άνδρες.

Φυσικά Τοπία

Στο νησί θα βρείτε θαλάσσιες σπηλιές κοντά στα Λαλάρια, στη Λίμνη Στροφιλία και στην παραλία στις Κουκουναριές που είναι ένα μοναδικό αξιοθέατο της φύσης. Το μικρό νησάκι Τσουγκριάς, γύρω από τη Σκιάθο είναι επίσης ένα πανέμορφο σημείο που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.\r\rΥπάρχουν δύο είδη σπηλιάς κοντά στην παραλία στα Λαλάρια. Η σκοτεινή σπηλιά και η γαλάζια. Η σκοτεινή είναι πολύ στενή και χαμηλή σπηλιά που γίνεται προσβάσιμη μόνο με μικρά καραβάκια.\r

Θαλάσσιες σπηλιές – Λαλάρια

Υπάρχουν δύο είδη σπηλιάς κοντά στην παραλία στα Λαλάρια. Η σκοτεινή σπηλιά και η γαλάζια. Η σκοτεινή είναι πολύ στενή και χαμηλή σπηλιά που γίνεται προσβάσιμη μόνο με μικρά καραβάκια.

Greece, rockhole on Lalaria beach in Skiathos
'Greece, rockhole on Lalaria beach in Skiathos' - fritz16 / Shutterstock

Λαλάρια

Πρόκειται για μια παραλία με χαλίκια στη βορειότερη ακτή η οποία είναι προσβάσιμη με καραβάκι. Σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της Σκιάθου έχουν μια φωτογραφία από τα Λαλάρια εξαιτίας της μεγαλειώδους και άγριας ομορφιάς της φύσης.

Beautiful Lalaria beach
'Beautiful Lalaria beach' - PhotoSkech / Shutterstock

Λίμνη Στροφιλία

Πρόκειται για ένα προστατευόμενο υδροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Είναι αρκετά σπάνιο να βρει κανείς υδροβιότοπους στα ελληνικά νησιά και γι αυτό ακριβώς το λόγο, η λίμνη αυτή αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της ειδικής γεωγραφίας του νησιού της Σκιάθου.

Τσουγκριάς

Ακριβώς απέναντι από τη Σκιάθο, υπάρχει μια ομάδα μικρών νησιών με τον Τσουγκριά να είναι αυτό που συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες. Όλα αυτά τα νησάκια είναι ακατοίκητα αλλά στον Τσουγκιά υπάρχουν μερικά σνακ μπαρ και στις δύο πλευρές του νησιού που πουλούν σάντουιτς και αναψυκτικά. Καθημερινά γίνονται τουριστικές εκδρομές από την πόλη της Σκιάθου και πολλοί επισκέπτες προτιμούν αυτά τα νησάκια για μια καλή βουτιά στα τιρκουάζ νερά και στο ειδυλλιακό τοπίο. Αν βρεθείτε στο νησάκι με το δικό σας καραβάκι, ας είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα βράχια κοντά στην ακτή, καθώς δεν είναι ορατά όταν η θάλασσα έχει τρικυμία.

Agios Floros chapel at Tsougria island near Skiathos in Greece
'Agios Floros chapel at Tsougria island near Skiathos in Greece' - Panos Karas / Shutterstock